Explore BrainMass
Share

Explore BrainMass

    Physical and Cognitive Development in Adolescence

    This content was COPIED from BrainMass.com - View the original, and get the already-completed solution here!

    These questions are for Chapter 11 based on the text: Human Development (8th ed) by Papalia, Olds & Felman. McGraw Hill

    Could you check my answers and provide the correct ones if I am wrong. I do not need an explanation becuase I can easily check them in my text chapter. Thanks.

    1. Puberty begins
    A. in the 6th grade
    B. in high school
    C. with a sharp increase in the production of sex hormones
    D. none of the above

    2. Leptin is a hormone which is needed to
    A. keep mice healthy
    B. stimulate the hypothalamus
    C. keep girls immature
    D. keep boys physically active

    3. The secretion of the sex hormones
    A. is partially dependent on reaching a critical weight level
    B. has nothing to do with weight
    C. is culturally dependent
    D. is climate regulated

    4. Overweight girls tend to enter puberty
    A. later than thin girls
    B. earlier than thin girls
    C. neither of the above
    D. at about age 19

    5. Hormones are associated with
    A. aggression in boys
    B. aggression in girls
    C. depression in girls
    D. all of the above

    6. The onset of puberty in both boys and girls is about
    A. 4 years
    B. 3 years
    C. 7 years
    D. 10 years

    7. Puberty begins earlier for
    A. girls
    B. boys
    C. neither sex
    D. boys who are raised in the countryside

    8. Physical changes for both boys and girls in puberty include
    A. growth of pubic hair
    B. a deeper voice
    C. adolescent growth spurt
    D. all of the above

    9. The secular trend that began about 100 years ago in Japan, the U.S., and western Europe includes
    A. a lowering of the age when puberty begins
    B. a raising of the age when puberty begins
    C. increased height in males only
    D. decreased weight in females only

    10. In less developed countries, the average age of sexual maturity is
    A. earlier than in developed countries
    B. later than in developed countries
    C. the same as in developed countries
    D. dependent on social class

    11. The average age for boys' entry into puberty is
    A. 16
    B. 12
    C. 18
    D. 9

    12. African American girls tend to enter puberty
    A. earlier than white girls
    B. later than white girls
    C. the same time as white girls
    D. at age 18

    13. The adolescent growth spurt usually lasts
    A. 10 years
    B. 6 years
    C. 2 years
    D. 5 years

    14. Both boys and girls virtually reach their full height by
    A. age 18
    B. age 14
    C. age 16
    D. age 25

    15. Muscular growth peaks for boys at age
    A. 16
    B. 12 1/2
    C. 14 1/2
    D. 20

    16. Muscular growth peaks for girls at age
    A. 16
    B. 12 1/2
    C. 14 1/2
    D. 20

    ---

    17. A problem that affects nearly one-fourth of 12 to 17 year olds is
    A. shyness
    B. bulimia
    C. nearsightedness
    D. farsightedness

    18. The primary sex characteristics are
    A. the organs necessary for reproduction
    B. readily apparent in girls
    C. breasts in females
    D. growth of facial hair in males

    19. The secondary sex characteristics are
    A. muscular development
    B. breasts in girls
    C. changes in voice and skin texture
    D. all of the above

    20. In males, the principal sign of sexual maturity is
    A. facial hair
    B. chest hair
    C. deepened voice
    D. sperm production

    21. The principal sign of sexual maturity in girls is
    A. breast development
    B. menstruation
    C. shyness
    D. increased height

    22. Early maturing boys are
    A. more muscular than late maturing boys
    B. stronger and better in sports
    C. likely to have a favorable body image
    D. all of the above

    23. Most adolescents
    A. are reasonably healthy
    B. don't get enough sleep
    C. don't exercise enough
    D. all of the above

    24. In the morning, most teenagers are
    A. alert
    B. not alert
    C. happy and energetic
    D. ready to study

    25. After puberty, the secretion of this hormone which influences sleep, takes place later at night.
    A. estrogen
    B. serotonin
    C. melatonin
    D. testosterone

    My answers are 1.C 2.B 3.A 4.B 5.D 6.C 7.A 8.D 9.A 10.B 11.B 12.A 13.C 14.A 15.C 16.B 17.C 18.A 19.D 20.D 21.B 22.D 23.D 24.B 25.C

    © BrainMass Inc. brainmass.com October 9, 2019, 4:31 pm ad1c9bdddf
    https://brainmass.com/psychology/developmental-psychology/physical-cognitive-development-adolescence-34827

    Solution Preview

    Physical and Cognitive Development in Adolescence Answers

    1. Puberty begins
    Your response: C. with a sharp increase in the production of sex hormones

    Correct!

    2. Leptin is a hormone which is needed to
    Your response: B. stimulate the hypothalamus

    Correct!

    3. The secretion of the sex hormones
    Your response: A. is partially dependent on reaching a critical weight level

    Correct!

    4. Overweight girls tend to enter puberty
    Your response: B. earlier than thin girls

    Correct!

    5. Hormones are associated with
    Your response: D. all of the above

    Correct!

    6. The onset of puberty in both boys and girls is about
    Your response: C. 7 years ...

    Solution Summary

    This solution assists with a multiple choice review exercise for a chapter review on physical and cognitive development in adolescence.

    $2.19