Explore BrainMass
Share

Developmental dyslexia in children

This content was STOLEN from BrainMass.com - View the original, and get the already-completed solution here!

Please help me answer the following questions. Please answer with at least 2 pages.

1. Select a type of aphasia (or pure alexia, dyslexia, dysgraphia) and describe the underlying functional neuroanatomy and possible causes of damage to that anatomy that would result in the dysfunction.

2. What deficits would be expected, and what functions would remain intact?

3. How would the aphasia affect a child functionally at different levels of development?

4. What interventions might be used with a child affected by your selected aphasia?

© BrainMass Inc. brainmass.com October 25, 2018, 10:11 am ad1c9bdddf
https://brainmass.com/psychology/attention-and-memory/developmental-dyslexia-children-601647

Solution Preview

See the attached file.

There are different types of dyslexia: trauma, primary and developmental. In trauma dyslexia, parts of the brain that are involved in reading and writing are injured or suffer a concussion. In primary dyslexia, front part of the brain is a dysfunction of the left side of the brain's cerebral cortex. Due to this dysfunction, reading becomes difficult.

Developmental dyslexia leads to reading disability in a growing child. As the brain ...

Solution Summary

The solution examines dyslexia in children. The underlying functional neuroanatomy is examined. The interventions used on a child affected by aphasia is determined.

$2.19
See Also This Related BrainMass Solution

Physical and Cognitive Development in Middle Childhood/multiple choice

Please check the following answers and provide the correct ones if mine are wrong. The answers are at the end. Text: Human Development (8th ed). McGraw. Thanks.

Physical and Cognitive Development in Middle Childhood
--------------------------------------------------------------------------------

1. Computer literacy is
A. to be avoided, if possible
B. becoming a universal requirement
C. cultural
D. unusual in middle childhood

--------------------------------------------------------------------------------

2. Creativity and IQ are
A. closely linked
B. likely to go together
C. not closely linked
D. the same thing

--------------------------------------------------------------------------------

3. In Terman's Study most of the children were
A. millionaires in adulthood
B. well-adjusted and successful
C. below average in IQ
D. mildly retarded

--------------------------------------------------------------------------------

4. Tests of creativity attempt to measure
A. divergent thinking
B. convergent thinking
C. sensory memory
D. working memory

--------------------------------------------------------------------------------

5. In programs for the gifted, minorities are
A. over represented
B. well represented
C. underrepresented
D. none of the above

--------------------------------------------------------------------------------

6. A common standard for identifying gifted children for special programs is an IQ of
A. 130 or higher
B. 200 or higher
C. 65 or higher
D. 44 or higher

--------------------------------------------------------------------------------

7. An understanding of the relationship between two objects by knowing the relationship of each to a third object is
A. class inclusion
B. seriation
C. transitive inference
D. inductive reasoning

--------------------------------------------------------------------------------

8. The ability to order items along a dimension is
A. inductive reasoning
B. seriation
C. class inclusion
D. cross-modal transfer

--------------------------------------------------------------------------------

9. In Piaget's terminology, a child's inability to transfer learning about one type of conservation to other types, because of which the child masters different types of conservation at different ages is called
A. encoding
B. morality of constraint
C. morality of cooperation
D. horizontal decalage

--------------------------------------------------------------------------------

10. In Baddeley's model, the element of working memory that controls the processing of information is the
A. cerebellum
B. islets of langerhans
C. central executive
D. retrieval

--------------------------------------------------------------------------------

11. Understanding the processes of memory is known as
A. central executive
B. storage
C. metamemory
D. encoding

--------------------------------------------------------------------------------

12. A type of logical reasoning that moves from a general premise about a class to a conclusion about a particular member or members of the class is
A. deductive reasoning
B. inductive reasoning
C. metacognition
D. horizontal decalage

--------------------------------------------------------------------------------

13. A developmental disorder in which reading achievement is substantially lower than predicted by IQ or age is
A. ADD
B. ODD
C. Dyslexia
D. Autism

--------------------------------------------------------------------------------

14. A set of linguistic rules that govern the use of language for communication is
A. metacognition
B. pragmatics
C. child directed speech
D. bilingualism

--------------------------------------------------------------------------------

15. Thinking that is aimed at finding the "one right answer" to a problem is
A. divergent thinking
B. convergent thinking
C. enrichment
D. acceleration of ideas

--------------------------------------------------------------------------------

16. The most common learning disability is
A. ADHD
B. dyslexia
C. mental retardation
D. autism

--------------------------------------------------------------------------------

17. The superior achievement of children of East Asian extraction seems to stem from
A. cultural factors
B. homework assigned
C. parental discipline
D. higher IQ

--------------------------------------------------------------------------------

18. The major area of linguistic growth in middle childhood is in
A. vocabulary
B. grammar
C. syntax
D. pragmatics

--------------------------------------------------------------------------------

19. According to Piaget, moral development is
A. linked with cognitive maturation
B. occurs in two stages
C. both a and b
D. neither a nor b

--------------------------------------------------------------------------------

20. In order to reduce injuries and fatalities in middle childhood, parents should
A. keep their children inside as much as possible
B. encourage the use of bicycle helmets
C. encourage children to stay in and watch television
D. avoid riding bicycles

--------------------------------------------------------------------------------

21. Children in the stage of concrete operations are
A. largely limited in their reasoning to the here and now
B. less egocentric than before
C. more proficient at tasks requiring logical reasoning
D. all of the above

--------------------------------------------------------------------------------

22. Rough and tumble play
A. is more common among boys than girls
B. is more common among girls than boys
C. consumes 90% of the free play of middle school children
D. increases dramatically after age 11

--------------------------------------------------------------------------------

23. On the average, children need how many calories per day to maintain growth and development?
A. 3600
B. 2400
C. 4500
D. 6500

--------------------------------------------------------------------------------

24. In middle childhood, boys are
A. slightly larger at the beginning of the period
B. much larger than girls at the end of the period
C. equal in size to girls
D. smaller than girls, as they are through the entire life span

--------------------------------------------------------------------------------

25. Obesity is
A. increasingly rare among U.S. children
B. influenced by genetics and environmental factors
C. less common in U.S. children than in Japanese children
D. a result of parental neglect

My answers are 1. C 2.B 3.A 4.B 5.D 6.C 7.A 8.D 9.A 10.B 11.B 12.A 13.C 14.A 15.C 16.B 17.C 18.A 19.D 20.D 21.B 22.D 23.D 24.B 25.D

I do not need explanations because I have my text. Thank you.

View Full Posting Details