# Escalator mechanism

Park Pobedy station in the Moscow Metro contains one of the longest escalators in Europe. Each one is 120 m in length and has 740 steps, of which 350 are available (i.e. not on their way back inside the mechanism) and on the inclined section at any given moment. The height difference between the bottom and top steps is 55 m, and it takes three minutes to get from the bottom to the top.

a.Calculate the extra power needed to maintain the speed of the up escalator when it is full (assume the capacity of the escalator is calculated at two people plus luggage - a total of 200 kg - on each available step).

b.The steps of the escalator are all linked together by a chain on each side that drives them round a guide system. Each chain is driven by two sprocket wheels, each 300 mm in diameter, and each linked to an electric motor by a gearbox, i.e. four sprocket wheels in total. Calculate the torque on each sprocket wheel when the escalator is fully laden (ignore the effect of friction in the escalator mechanism).

c.The electric motor rotates at 3600 rpm. Calculate the gearbox ratio and the torque on the motor shaft.

d. If the up and down escalators are mechanically linked, it is possible to provide some of the power needed to raise passengers up one escalator by using the weight of those traveling down the other. Suggest what measures might need to be incorporated in this system to allow for its safe operation when there are many more people travelling down than up.

© BrainMass Inc. brainmass.com October 10, 2019, 7:07 am ad1c9bdddfhttps://brainmass.com/math/logic/park-pobedy-station-moscow-metro-568650

#### Solution Preview

At any given moment, available steps on inclined section, n = 350

Height difference between the bottom and top steps, h = 55 m

Time taken from bottom to top, t = 3 min == 3*60 = 180 sec

a.

mass on each step, m = 200 kg

Power, P = M*g*h/t

M = total mass = mass on each step (m) * number of steps available at any moment (n) =200*350 = 70000 kg

g = 9.8 m/s^2

Hence, power

P = 70000*9.8*55/180 = 209611.11 Watt == 209611.11/746 = 281 HP (1 HP = 746 Watt)

b.

As there are 4 sprocket wheels, hence total power will be distributed to ...

#### Solution Summary

A problem related to mechanism of escalator is solved. An escalator has attached wheels and motors to drive the escalator. Objective is to find torque and power required to drive an escalator with given specifications.