Week 5 - Individual Assignment
Consider the table below, Network Diagram Data for a Small Project. All duration estimates or estimated times are in days; and the network proceeds from Node 1 to Node 9.
1. Draw an AOA network diagram representing the project. Put the node numbers in circles and draw arrows from node to node, labeling each arrow with the activity letter. MS PowerPoint or Visio are good tools for this task.
2. Identify all of the parts on the network diagram and note how long they are, using Figure 6-8 in your text as a guide for how to represent each path.
Path 1: A-B-E-H-K Length = 2+2+2+2+2 = 10 days
Path 2: A-B-E-I-J-K Length = 2+2+2+5+1+2 = 14 days
Path 3: A-C-F-H-K Length = 2+3+3+2+2 = 12 days
Path 4: A-C-F-I-J-K Length = 2+3+3+5+1+2 = 16 days
Path 5: A-D-G-J-K Length = 2+4+6+1+2=15 days
3. What is the critical path for this project and how long is it?
The critical path is the longest-duration path through the network. According to (#2) above, it would be Path 4: A-C-F-I-J -K it would last 16 days.
4. What is the shortest possible time it will take to complete this project?
Again relating to (#2) path 1: A-B-E-H-K, we can see that the shortest possible time is 10 days.
5. Enter the information into MS Project.
Please see attach MS Project file for question no. 5.
The following posting helps with problems involving network diagrams and using MS Project.