Explore BrainMass
Share

True or False questions and answers about Aging

This content was STOLEN from BrainMass.com - View the original, and get the already-completed solution here!

1. In 2006 the first wave of baby boomers reached age 60.

2. The most cited reason for disability in older people is arthritis ( Verbruge, 1994)

3. Demtias are mental disorders caused by mild organic deterioration of the brain.

4. The first practitioners of social gerontology were developmental psychologists, whose traditional focus on growth and maturation was expanded to include later maturity (Orbach,1974).

5. Increased estrogen is one of the main causes of osteoporosis.

6. Currently, only 17 percent of people over age 50 use the Internet; the percentage is twice as high among younger people.

7. In 1764 the first almshouse, an institution for the poor, was built in Boston.

8. The third era in adult development, middle adulthood, lasts from about age 40 to 65.

9. For every 106 male babies that are born, there are only 100 females.

10. In 1925 Congress passed the Social Security Act.

11. Over the past century, the U.S. has witnessed a dramatic improvement in mortality rates.

12. The sex ratio is defined as the number of males to every 85 females.

13. A cohort effect is the impact of a historical event on the entire society.

14. Adaptation refers to a state of compatibility between the individual and the environment that allows a person to maintain a sense of well-being or satisfaction with quality of life.

15. Researchers Settersten and Jones prefer the term age timetables rather than age norms.

© BrainMass Inc. brainmass.com October 24, 2018, 7:51 pm ad1c9bdddf
https://brainmass.com/psychology/cognitive-disorders-and-life-span-issues/true-false-questions-answers-about-aging-81125

Solution Preview

1. In 2006 the first wave of baby boomers reached age 60.

True. More commonly cited is the fact that by 2011 the first of the baby boomers will become seniors (turn 65). By subtracting 5 years you get 2006 and 60, so the answer is true.

2. The most cited reason for disability in older people is arthritis (Verbruge, 1994)

According to the above mentioned researcher, this statement is True.

3. Demtias are mental disorders caused by mild organic deterioration of the brain.

This is false. While the majority of known dementias are caused by deterioration in the brain, it is not so with ALL dementias. Dementia usually is caused by degeneration in the cerebral cortex, the part of the brain responsible for thoughts, memories, actions and personality. Death of brain cells in this region leads to the cognitive impairment that characterizes dementia.

The most common cause of dementia is AD, accounting for one-half to three-fourths of all cases. The brain of a person with AD becomes clogged with two abnormal structures, called neurofibrillary tangles and senile plaques. Neurofibrillary tangles are twisted masses of protein fibers inside nerve cells, or neurons. Senile plaques are composed of parts of neurons surrounding a group of proteins called beta-amyloid deposits. Why these structures develop is unknown. Current research indicates possible roles for inflammation, blood flow restriction, and toxic molecular fragments known as free radicals. Several genes have been associated with higher incidences of AD, although the exact role of these genes still is unknown.

Vascular dementia is estimated to cause from 5-30% of all dementias. It occurs from decrease in blood flow to the brain, most commonly due to a series of small strokes (multi-infarct dementia). Other cerebrovascular causes include: vasculitis from syphilis, Lyme disease, or systemic lupus erythematosus; subdural hematoma; and subarachnoid hemorrhage. Because of the usually sudden nature of its ...

Solution Summary

This solution answers a basic true or false questionnaire about aging. It also provides explanations as to why each question is either true or false.

$2.19
See Also This Related BrainMass Solution

Although the Occupational Safety and Health Act regulates workplace safety, OSHA is not empowered to inspect businesses to enforce those regulations.

1. Although the Occupational Safety and Health Act regulates workplace safety, OSHA is not empowered to inspect businesses to enforce those regulations. Rather, it can enforce them only after an employee is injured.

True False

False

2. The Employee Retirement Income Security Act requires certain employers to provide pension plans for their employees.

True False

True

3. The Fair Labor Standards Act requires double-time pay for all working hours in excess of 40 per week.

True False

True

4. The Age Discrimination in Employment Act protects people age 40 and over from age discrimination.

True False

False

5. The federal Polygraph Protection Act recognizes employers' need to administer lie detector tests to their employees, and permits most such tests.

True False

True

6. Drug and alcohol testing of public employees is per se unconstitutional.

True False

False

7. The Fair Labor Standards Act:
A) Forbids the employment of all people below the age of 17.
B) Requires that hourly employees be paid at a double-time rate for weekend work.
C) Applies only to employers with 25 or more employees.
D) None of the above.

Answer: C

8. Which of the following entities is not covered by Title VII? Assume that the entity in question discriminates on one of the bases forbidden by Title VII.
A) An individual who employs 100 people.
B) A corporation employing five people.
C) A 50-member union that discriminates against its members.
D) A private college with 500 employees.
E) An employment agency with three employees that discriminates in its referrals to the IBM Corporation.

Answer: D

9. Pat is an assembly line worker who has developed carpal tunnel syndrome. She has asked for equipment that will allow her to stay on the assembly line. The employer has declined her request. If Pat sues her employer under the ADA, which of the following could be the employer's defense?
A) Pat is able to brush her teeth, garden, and care for her young children.
B) Pat is no longer a "qualified individual" for the job because she has carpal tunnel syndrome.
C) Pat is only entitled to workers' compensation.
D) There are no mitigating measures available to Pat.

Answer: B

10. Jack is a new attorney for Day and Knight, a law firm in New York City. He is told by Jill, Managing Partner, that retention and promotion depends on whether he is seen as a "team player" who is "loyal" and "subordinate." Jill has asked out Jack every day for the past week. Jack firmly refuses her invitation each time. After four months, Jill terminates Jack after she criticizes him for being disloyal and insubordinate. Jack asks Jill why, and she replies, "you know why." Which of the following statements regarding Jack's termination is most accurate?
A) Jack cannot sue the law firm because he failed to complain about Jill's conduct.
B) Jack cannot sue under Title VII because its protections regarding gender do not include men.
C) The law firm is strictly liable for Jack's termination.
D) If Jill is now required to attend a seminar on workplace harassment, then the firm is not liable under Title VII.

Answer: D

11. The Clean Air Act's permit system contains monitoring and reporting requirements.

True False

True

12. One defect in federal regulation of hazardous waste sites under CERCLA is that the federal and state governments must bear the sole financial burden for cleaning up the sites.

True False

True

13. The federal government does not regulate the dumping of materials into the oceans; international bodies have the sole responsibility for such regulation.

True False

False

14. The EPA regulates underground storage tanks such as those for gasoline.

True False

True
15. Under the Clean Water Act, the states have the main responsibility for regulating water pollution.

True False

True

16. The regulation of automobile pollution is primarily a state matter.

True False

True

17. Which of the following government actions may be taken under the Clean Air Act?
A) A factory may be required to limit its emissions of substances that contribute to smog.
B) A power plant may be required to limit its emissions of sulfur oxides to a certain number of pounds per Btu of energy produced.
C) Bakeries in certain areas may be required to further control its emissions from baking.
D) A and B.
E) All of the above

Answer: E

18. The 1990 amendments to the Clean Air Act address the problem of acid rain by:
A) Ordering the drainage of all lakes in which it is present.
B) Ordering the chemical treatment of all lakes in which it is present.
C) Banning the burning of coal in electric utilities by the year 2000.
D) None of the above.

Answer: D

19. The term "Superfund" refers to:
A) The fund the states require each disposer of solid waste to maintain.
B) The pool of money collected to compensate victims of nuclear reactor disasters.
C) The Comprehensive Environmental Response Compensation and Liability Act (CERCLA).
D) The fund that the automobile industry must maintain to develop alternative-fuel vehicles.

Answer: C

20. The Clean Water Act and its amendments do not regulate:
A) Industrial wastes.
B) Wetlands.
C) Discharges of pollutants.
D) Drinking water.

Answer: A

View Full Posting Details