Share
Explore BrainMass

Physical and Cognitive Development in Adolescence

These questions are for Chapter 11 based on the text: Human Development (8th ed) by Papalia, Olds & Felman. McGraw Hill

Could you check my answers and provide the correct ones if I am wrong. I do not need an explanation becuase I can easily check them in my text chapter. Thanks.

1. Puberty begins
A. in the 6th grade
B. in high school
C. with a sharp increase in the production of sex hormones
D. none of the above

2. Leptin is a hormone which is needed to
A. keep mice healthy
B. stimulate the hypothalamus
C. keep girls immature
D. keep boys physically active

3. The secretion of the sex hormones
A. is partially dependent on reaching a critical weight level
B. has nothing to do with weight
C. is culturally dependent
D. is climate regulated

4. Overweight girls tend to enter puberty
A. later than thin girls
B. earlier than thin girls
C. neither of the above
D. at about age 19

5. Hormones are associated with
A. aggression in boys
B. aggression in girls
C. depression in girls
D. all of the above

6. The onset of puberty in both boys and girls is about
A. 4 years
B. 3 years
C. 7 years
D. 10 years

7. Puberty begins earlier for
A. girls
B. boys
C. neither sex
D. boys who are raised in the countryside

8. Physical changes for both boys and girls in puberty include
A. growth of pubic hair
B. a deeper voice
C. adolescent growth spurt
D. all of the above

9. The secular trend that began about 100 years ago in Japan, the U.S., and western Europe includes
A. a lowering of the age when puberty begins
B. a raising of the age when puberty begins
C. increased height in males only
D. decreased weight in females only

10. In less developed countries, the average age of sexual maturity is
A. earlier than in developed countries
B. later than in developed countries
C. the same as in developed countries
D. dependent on social class

11. The average age for boys' entry into puberty is
A. 16
B. 12
C. 18
D. 9

12. African American girls tend to enter puberty
A. earlier than white girls
B. later than white girls
C. the same time as white girls
D. at age 18

13. The adolescent growth spurt usually lasts
A. 10 years
B. 6 years
C. 2 years
D. 5 years

14. Both boys and girls virtually reach their full height by
A. age 18
B. age 14
C. age 16
D. age 25

15. Muscular growth peaks for boys at age
A. 16
B. 12 1/2
C. 14 1/2
D. 20

16. Muscular growth peaks for girls at age
A. 16
B. 12 1/2
C. 14 1/2
D. 20

---

17. A problem that affects nearly one-fourth of 12 to 17 year olds is
A. shyness
B. bulimia
C. nearsightedness
D. farsightedness

18. The primary sex characteristics are
A. the organs necessary for reproduction
B. readily apparent in girls
C. breasts in females
D. growth of facial hair in males

19. The secondary sex characteristics are
A. muscular development
B. breasts in girls
C. changes in voice and skin texture
D. all of the above

20. In males, the principal sign of sexual maturity is
A. facial hair
B. chest hair
C. deepened voice
D. sperm production

21. The principal sign of sexual maturity in girls is
A. breast development
B. menstruation
C. shyness
D. increased height

22. Early maturing boys are
A. more muscular than late maturing boys
B. stronger and better in sports
C. likely to have a favorable body image
D. all of the above

23. Most adolescents
A. are reasonably healthy
B. don't get enough sleep
C. don't exercise enough
D. all of the above

24. In the morning, most teenagers are
A. alert
B. not alert
C. happy and energetic
D. ready to study

25. After puberty, the secretion of this hormone which influences sleep, takes place later at night.
A. estrogen
B. serotonin
C. melatonin
D. testosterone

My answers are 1.C 2.B 3.A 4.B 5.D 6.C 7.A 8.D 9.A 10.B 11.B 12.A 13.C 14.A 15.C 16.B 17.C 18.A 19.D 20.D 21.B 22.D 23.D 24.B 25.C

Solution Preview

Physical and Cognitive Development in Adolescence Answers

1. Puberty begins
Your response: C. with a sharp increase in the production of sex hormones

Correct!

2. Leptin is a hormone which is needed to
Your response: B. stimulate the hypothalamus

Correct!

3. The secretion of the sex hormones
Your response: A. is partially dependent on reaching a critical weight level

Correct!

4. Overweight girls tend to enter puberty
Your response: B. earlier than thin girls

Correct!

5. Hormones are associated with
Your response: D. all of the above

Correct!

6. The onset of puberty in both boys and girls is about
Your response: C. 7 years ...

Solution Summary

This solution assists with a multiple choice review exercise for a chapter review on physical and cognitive development in adolescence.

$2.19